מכולות פסולת בניין
ענף הבנייה בישראל הוא מהענפים הגדולים והחשובים במשק. פסולת בניין נוצרת מהריסת מבנים קיימים שיפוץ של מבנים קיימים, משאריות של חומרים המשמשים בבנייה חדשה ובפיתוח תשתיות. פסולת הבניין מייחס לחומרים הקשורים לבנייה כגון בלוקים, לבנים, גבס, קרמיקה, עצים, זכוכית, בטון, אספלט, לוחות בידוד זפת ומוצריה, לבנים ומרצפות. חלק גדול מחומרי הבניה עוברים מחזור אבל חלק גדול מחומרים אלו אינם מגיבים לתהליכים כימיים, מקצתם מסוכנים, רעילים ודליקים. חוק הטיפול בפסולת הבניין הוא חוק שמירת הנקיון, תשמ"ד-1984 . החוק עוסק בשורה של חוקים העוסקים בסוגי פסולת שונים, דרכי הפעולה בסוגי הפסולת הקיימים, והן בעונשים למי שלא פועל על פי החוק. כחלק מסוגי הפסולת הקיימים החוק עוסק גם בנושא מהי פסולת בניין. החוק מגדיר פסולת בניין הנוצרת עקב פעולות הקשורות בהריסה ובנייה, חומרים ושאריות בנייה המיועדים עקרונית לשימוש בבנייה עצמה או בעבודות הקשורות בה.
החוק בנושא השכרת מכולות לפינוי פסולת
החוק קובע כי פסולת בניין יש להעביר לאתר מורשה, שם היא מוטמנת או ממוחזרת לחומרי בנייה. על פי אומדני המשרד להגנת הסביבה (המשרד להג"ס) כשליש מפסולת הבניין אינה מטופלת על פי דין ומושלכת בשטחים פתוחים.
שיעור מחזור פסולת הבניין בחמש השנים האחרונות עלה בצורה חיובית. אם משווים בין שיעור מחזור פסולת הבניין היום, בשנת 2024, לעומת לדוגמא 2019, ניתן לראות עלייה משמעותית: ב-2019 שיעור מחזור פסולת הבניין היה כ-55.4% מהפסולת שנקלטה במתקני המיחזור ו-48% מהפסולת ששווקה בפועל. בשנת 2024, שיעור המחזור עלה לכ-65% מהפסולת שנקלטה במתקני המיחזור ו-60% מהפסולת ששווקה בפועל. זאת עלייה ניכרת שמדגישה את ההתקדמות בתחום מיחזור פסולת הבניין בישראל.
עליה משמעותית בשיעור מחזור פסולת הבניין בישראל בשנים האחרונות
העלייה המשמעותית בשיעור מיחזור פסולת הבניין בין השנים 2019 ו-2024 משקפת כמה היבטים חשובים:
-
שיפור תשתיות המיחזור: העלייה בשיעור המיחזור מצביעה על כך שישראל השקיעה ושיפרה את תשתיות המיחזור שלה, כולל הקמה והרחבה של מתקני מיחזור מתקדמים.
-
מודעות סביבתית מוגברת: הציבור, הקבלנים, והרשויות המקומיות הגבירו את המודעות והמחויבות למיחזור פסולת בניין, מה שמוביל ליותר פסולת שנשלחת למיחזור ולא להטמנה.
-
מדיניות ממשלתית ורגולציה: עלייה זו יכולה להיות תוצאה של מדיניות ממשלתית מחמירה יותר וחקיקה שתומכת ומקדמת את המיחזור, כגון תמריצים כלכליים למיחזור, עונשים על אי-מיחזור, ותוכניות הסברה.
-
שיפור טכנולוגי: השיפור בטכנולוגיות מיחזור מאפשר מיחזור יעיל יותר של חומרים שהיו קשים יותר למיחזור בעבר, מה שמעלה את שיעור המיחזור הכללי.
-
יתרונות כלכליים: מיחזור פסולת בניין מציע יתרונות כלכליים, כגון חיסכון בעלויות חומרים ויצירת מקומות עבודה חדשים בתחום המיחזור והניהול הסביבתי.
בסך הכל, העלייה בשיעור המיחזור מעידה על התקדמות חיובית בתחום הניהול הסביבתי בישראל, עם השלכות חיוביות על הסביבה, הכלכלה והחברה. השיפור המשמעותי בשיעור המיחזור בישראל גורם לביקוש רב יותר לחברות המתמחות בפינוי ומיחזור פסולת בניין, מאחר והדרישות לרמה גבוהה של טיפול בפסולת גדלות.
יש כמובן מקום לציין כי עדיין, למרות השיפור, אם עושים השוואה בין ישראל למדינות האיחוד האירופאי, אנחנו עדיין בפער.
לעבוד עם המקצוענים
פינוי פסולת יעשה על במכולות ייעודיות שיפנו את הפסולת לאתרים מורשים. חשוב לפנות אל חברות פינוי פסולת הפועלות על פי החוק אשר נותנים שירות של הצבת מכולות ופינוין לאתרי פסולת מורשים בלבד. חשוב לציין כי לא כל חברה מחזיקה באישורים המתאימים. פינוי פסולת בניין לאתרים פיראטיים עלולה לסבך אתכם בפינוי לא חוקי ולגרור קנסות ולכן רגע לפני שאתם בוחרים את חברת פינוי פסולת בניין, חשוב לבדוק שלחברה יש אישור רישיון עסק. בררו לאיזה אתר הוא מפנה את הפסולת.
אם הנכם עובדים עם קבלן שאחראי על פינוי פסולת בניין. וודאו שיש ברשותו אישור הטמנה מטעם מטמנה מאושרת בישראל. כמו כן, בדקו והשוו מחירים. כל מה שתצטרכו לעשות הוא לחייג אלינו או להשאיר פנייה בטופס המצורף ונחזור אליכם עם כל הפרטים. אנו פועלים עם אישורים המתאימים לפינוי פסולת לאתרים מורשים בלבד.